Tom

Mijn naam is Tom Jacobs (25). Sinds april 2019 werk ik als cliëntbegeleider op een gesloten afdeling waar cliënten wonen met dementie. In mijn werk leg ik de nadruk op het mentale gedeelte bij de cliënten. Zo help ik bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie bij het accepteren dat ze op een gesloten afdeling wonen. Mensen die verder zijn in hun dementie probeer ik te prikkelen om hun een gevoel van veiligheid te geven.


Ik ga op zoek naar de mens achter de dementie, zorg voor een stukje ontspanning, geef oprechte aandacht en werk met op de cliënt gerichte activiteiten. Ik kijk naar gedrag, waar dit vandaan komt en of we het mogelijk kunnen veranderen. Het team neem ik hierin mee, bijvoorbeeld in de manier waarop je een specifieke cliënt het beste kunt benaderen.
Ik heb altijd affiniteit gehad met ouderen. Misschien komt dat omdat ik een hele fijne opa en oma had. Aandacht en respect hebben voor ouderen, is een onderdeel van wie ik ben. Ooit ben ik begonnen als allround laborant Techniek, maar ik kwam er al snel achter dat werken in de zorg veel leuker is. Vervolgens ontdekte ik dat begeleiding me meer lag dan de zorg zelf. En nu, ben ik waar ik wil zijn. Ik zie alleen weinig mannen in de zorg. Dat is jammer. De zorg is een hele waardevolle en dankbare sector om in te werken.