Dorien

Ik ben Dorien Geldof (25) en vanaf september 2019 werk ik als verpleegkundige bij de afdeling algemene Chirurgie, Urologie en Plastische chirurgie van Zuyderland. In 2018 ben ik vanuit België naar Nederland verhuisd. Om mij te oriënteren welk specialisme mij het meeste aanspreekt, heb ik eerst een jaar in de flexpool gewerkt.

Er zijn een aantal verschillen tussen België en Nederland wat verpleegkundige technieken, omgangsvormen en opleiding betreft. De technieken zijn soms net wat anders, evenals de benamingen van bepaalde soorten medicatie. Dat is geen belemmering en dat leer je gaandeweg. Wat de omgangsvormen betreft wordt in België meer rekening gehouden met hiërarchie. Artsen worden aangesproken met u en er is een duidelijke afstand tussen hun en het overige personeel. In Nederland is deze omgang informeler en vriendschappelijker. Dat zegt overigens niets over de professionaliteit en de deskundigheid. Die is in beide landen hetzelfde.

 

De Belgische HBO opleiding verpleegkunde ligt qua niveau tussen de Nederlandse MBO en HBO opleiding in. Daarom ben ik nu begonnen met de HBO opleiding die Zuyderland aanbiedt. Het is pittig omdat ik fulltime werk, maar het bevalt uitstekend.

Ons team ontvangt regelmatig positieve berichten van patiënten over hun verblijf op onze afdeling. Zo ontvingen we onlangs ook een bedankbrief van een arts omdat wij een van zijn patiënten zo goed hadden verpleegd. Die berichten laten zien dat wij een verschil maken voor de patiënt en goed bezig zijn. Dat geeft voldoening en maakt dat ik trots voel. Wat ik ook erg leuk vind is als een patiënt me bij een heropname herkent als de vriendelijke Belgische. Heerlijk toch!