Ernst

Mijn naam is Ernst van Loon en sinds 2011 werk ik als medisch fotograaf bij Zuyderland. Van oorsprong ben ik HTS-ingenieur materiaalkundige: een technisch beroep bij uitstek. Ik ontdekte mijn liefde voor fotograferen en volgde de opleiding fotografische vormgeving. Dat beviel zó goed, dat ik mijn ingenieursbaan heb opgezegd. Per toeval hoorde ik dat het ziekenhuis gebruik maakte van technische fotografie. Daar had ik oren naar, want nu kon ik techniek combineren met het menselijke, namelijk de patiënt die een verhaal met zich meedraagt. Een mooie combinatie van techniek en gevoel.

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. De foto’s worden altijd gemaakt in opdracht van artsen. Ik zorg ervoor dat alle foto’s aan het juiste patiëntendossier worden toegevoegd. Denk hierbij aan foto’s voor en na operaties zoals de trechterborst, kaakimplantaten waarbij ik in de mond fotografeer, neuscorrecties bij functionele beperkingen en voor de dermatologen moedervlekken en huidkanker. Op de operatiekamers maak ik foto’s voor onderwijsdoeleinden. Ook maak ik soms opnames van doodgeboren kindjes voor de artsen. Hierbij gaat het puur om het klinische beeld. Als foto’s voor de ouders bedoeld zijn, wordt een externe fotograaf ingehuurd die gespecialiseerd is op dit gebied.

Belangrijk in deze functie is dat je goed om kunt gaan met tijdsdruk, want artsen hebben het altijd druk. Een goede foto maken kost tijd en mijn uitdaging is dan ook om ondanks de tijdsdruk mooie en duidelijke foto’s te maken. Ik heb een mooi beroep waarin ik indirect en direct iets voor onze patiënten kan betekenen. Indirect door het maken van goede technische foto’s en direct omdat ik altijd met mensen te maken heb en een luisterend oor bied als emoties erg hoog zitten tijdens het maken van de foto’s. Ik ben in de zorg helemaal in mijn element.