Katrien

Ik ben Katrien, medisch codeur bij Zuyderland. Omdat ik geen werk kon krijgen, werkte ik na mijn HBO opleiding Communicatie, tijdelijk als medisch codeur. Ik vond het werk zó leuk dat ik besloot om te blijven. 

Een medisch codeur kijkt achteraf, dus na de ziekenhuisopname van een patiënt, wat de belangrijkste diagnose is. Dat is de hoofddiagnose. Daarnaast zoek ik ook op nevendiagnoses en complicaties. Binnen de opleiding tot medisch codeur staan medische terminologie, ziekteleer en coderen centraal. Coderen houdt in dat ik aan al mijn bevindingen een code koppel. Die codes staan op een internationale lijst van ziekten die wordt bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Alle ziekenhuizen in Nederland sturen hun coderingen naar een centrale organisatie waar ze worden bijgehouden voor het berekenen van statistieken.

In het kader van optimale kwaliteitsbewaking worden onze gegevens ook gebruikt door medewerkers van de afdeling Kwaliteit & Veiligheid. Ik zal een voorbeeld geven. Als patiënten na een heupprothese-operatie regelmatig opnieuw worden opgenomen, kijken we naar oplossingen om de heropnames te verminderen. Een oplossing zou kunnen zijn om de patiënten na de operatie een dag langer in het ziekenhuis te houden. Zijn er dan minder heropnames, dan is deze oplossing goed.

Mijn werk is iedere dag weer een uitdaging, want iedere patiënt en ieder specialisme is anders. Het nauwkeurig uitpluizen van gegevens om tot de juiste bevindingen en codes te komen vind ik geweldig. Werken als codeur in de zorg is voor mij dan ook een van mijn passies!