Mariam

Ik ben Mariam Bibouda (29) en werk als medisch analist bij het klinisch chemisch / hematologisch laboratorium van Zuyderland. Ons lichaam bevat allerlei lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine, ontlasting, ascitesvocht (buik), pleuravocht (long), liquor (hersenen) en zo kan ik nog even doorgaan. Een medisch analist analyseert deze vochten. De resultaten laten zien of er iets aan de hand is met de biochemische processen in het lichaam. Stel je alvleesklier werkt niet goed en je hebt geen medicatie, dan meten we in het bloed een afwijkende bloedsuikerwaarde. Een ander voorbeeld is het meten van tumormarkers bij kankerpatiënten. Die markers geven onder andere aan of een therapie wel of niet aanslaat. We voeren heel veel testen uit, teveel om hier op te noemen.

Dit beroep heb ik, vanwege een aantal redenen, bewust gekozen. Ik vind het interessant hoe een menselijk lichaam van binnen functioneert. Daarnaast voelt het goed dat ik de arts, door de analyses die ik uitvoer, help om een ziekte vast te stellen of net uit te sluiten. Ik draag dus ook een steentje bij, aan het beter maken van patiënten en het verbeteren van de kwaliteit van hun leven. Mijn affiniteit met techniek, maakt het plaatje compleet.

Mijn uitdaging is dat ik mijn kennis goed inzet en onder tijdsdruk goed presteer. Het mooie is dat ik binnen deze functie nog kan doorstromen naar een specialistische functie binnen het laboratorium. Als al het werk klaar is en alle apparatuur goed functioneert, ga ik met een goed gevoel naar huis.

Binnen het laboratorium maken we gebruik van veel verschillende meettechnieken, zoals spectrofotometrie, elektroforese, nefelometrie, turbidimetrie, microscopische differentiatie van bloedcellen en HPLC. We doen ook bloedgroepen- en transfusieserologie. Ben je nieuwsgierig geworden over wat ik allemaal doe in mijn interessante functie, dan neem contact op met de leidinggevende van het Klinisch chemisch laboratorium. Contactgegevens vindt je op de Zuyderland website. Wie weet besluit je wel om een dag mee te lopen en/of de opleiding te volgen. Je bent van harte welkom.