Max

Mijn naam is Max Koster (59) en ik werk als zorg assistent bij Zorgcentrum De Egthe, afdeling Schrevenhoaf. Op deze afdeling wonen dementerenden. Ik assisteer de verzorgenden bij alle voorkomende werkzaamheden. Dat gaat van huishoudelijke taken en het bereiden/verstrekken van maaltijden tot aan signaleren van veranderingen en/of bijzonderheden in de wensen en (zorg) behoeften van de bewoner. Deze rapporteer ik vervolgens aan de verzorgenden. Bij alles wat ik doe staan steeds de wensen en de zorgbehoeften van de bewoner centraal. Door de grote variatie aan werkzaamheden is geen dag hetzelfde.

In mijn leven heb ik verschillende beroepen gehad. Ik ben ooit begonnen als aankomend profvoetballer bij FC Venlo. Jaren later ben ik opgeleid tot tennisleraar, gevolgd door vele jaren in de logistiek bij het toenmalige ziekenhuis in Sittard. Zorgen voor mensen bleef kriebelen in mijn binnenste. Op een gegeven moment ben ik met mezelf aan de slag gegaan en heb gekeken wat ik nu écht wilde in mijn leven. Wat maakt mij gelukkig, wat kan ik, wat is mogelijk en wanneer is de tijd rijp. Ik kwam er in die tijd ook achter dat als het voor de ander moeilijk wordt, het voor mij net interessant wordt. Als ik de behoefte van iemand anders kan invullen of als ik iemand een frissere kijk kan geven op wat hij bezit, dan voelt dat voor mij goed. Een lach op het gezicht is voldoende om mij te laten stralen. Daar past een beroep in de zorg perfect bij.

Uiteindelijk heb ik dan ook de stap gemaakt en het voelt heel erg goed. Sinds ik met dementerenden werk realiseer ik me dat het op kleine dingen aankomt in het leven. Een lach, een zucht, een twinkeling in de ogen. Wat ook erg bijzonder is, is wanneer ik zie dat een bewoner empathisch vermogen ontwikkelt richting de kinderen. Ik heb dezelfde ervaring met mijn vader gehad. Pas op hoge leeftijd liet hij me kortbij komen en ontwikkelden we een emotionele band. Ik had liever gezien dat dat op jonge leeftijd was gebeurd, maar blijkbaar was de tijd er niet rijp voor. Al die ervaringen geven me energie en inzicht.

Wij leveren belevingsgerichte zorg, wat inhoudt dat ik meega in de belevingswereld van de bewoner. Ik maak zoveel moois mee, teveel om op te noemen. Een tijd geleden assisteerde ik bij de verzorging van een bewoner die diep verzonken is in haar dementie. Het is heel erg moeilijk om een ingang te krijgen. Heel even had zij een helder moment en liet haar liefderijke dankbaarheid naar mij blijken. Het was bijzonder wanneer ik eraan terug denk. Geluk laat mij als mens groeien.

Een beroep in de zorg…. Ik gun het iedereen.