Ilse en Nicky

Wij zijn tante en nichtje, Ilse Stohr (rechts op de foto) en Nicky Smit. Onze passie ligt in de zorg. Veel van onze familieleden werken ook in de zorg en daar zijn wij trots op. Met alle familieleden op de foto zou geweldig zijn, maar is niet realiseerbaar, daarom houden we een foto van iedereen vast.

Ilse: Ik ben verpleegkundig specialist bij Maag-Darm-Leverziekten (MDL)-Oncologie. Ik werk in een top team dat samen met de patiënt op de Zuyderland-trein stapt. We stappen pas uit als de patiënt uitstapt. Onze taak is het om te zorgen dat de patiënt goed geïnformeerd en begeleid in een goed tempo de zorg doorloopt. Een mooie uitdaging waar ik veel voldoening uit haal.

Als klein kind ging ik wel eens met mijn ouders op bezoek in het ziekenhuis. Ik was zo onder de indruk van al die mensen in het wit en wat ze deden, dat het voor mij op de middelbare school logisch was dat ik zou kiezen voor een beroep in de zorg. Ik volgde de HBO-V opleiding en liep stage in het ziekenhuis van Kerkrade. Aan die tijd heb ik mooie herinneringen overgehouden. Ik weet nog dat de teamleider Martin van de cardiologie belde of ik iets te doen had met Pasen, want hij had iemand nodig voor de nachtdienst tijdens de Kennedymars. Ik had zelf al met deze mars meegelopen, dus ik hoefde hier niet over na te denken. De volgende avond ging ik naar de aangewezen locatie, waar een stoeltje klaar stond met een voorraad pleisters.

Binnen Zuyderland heb ik op verschillende afdelingen gewerkt voordat ik bij de Oncologie begon. Daar kreeg ik de kans om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. Dat is een regiefunctionaris die bepaalde medische taken van de arts overneemt en oog heeft voor de gevolgen van de ziekte voor de patiënt. Zo ben ik ook het aanspreekpunt voor de patiënt tijdens het behandeltraject. De MDL-Oncologie is door Zuyderland benoemd tot patiëntgericht centrum. Voor ons team is dat de kers op de taart. Onze visie is dan ook dat wij altijd de patiënt als uitgangspunt nemen en dan bekijken hoe we de beste zorg kunnen bieden.

De coronatijd zal ik nooit vergeten. De Zuyderland-documentaire ‘De storm doorstaan’ (https://www.pathe-thuis.nl/film/33446/de-storm-doorstaan) heeft me heel erg aangegrepen. Deze documentaire laat zien hoe het eraan toe ging binnen Zuyderland tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020. Ik ben heel erg trots op de saamhorigheid die de medewerkers van Zuyderland in tijden van crisis laten zien. De werkdruk is hoog en iedereen springt bij waar dat nodig is. Wij gaan ervoor staan en klaren die klus, hoe moeilijk het ook is.

Nicky: Ik ben leerling verpleegkundige bij de Zuyderland zorgcentra. Ik volg de BBL opleiding en ga een dag per week naar school. Mijn ervaring doe ik op bij verschillende afdelingen. Momenteel werk ik bij de afdeling Extramurale zorg (EMZ). Dit is zorg vanuit een zorgcentrum bij mensen die een verzorgingshuis-indicatie hebben, maar niet zijn opgenomen. Ik bezoek de cliënten thuis en geef hun de verpleegkundige zorg die nodig is.

Na de middelbare school lag mijn interesse zowel bij de horeca als bij de zorg. Een moeilijke keuze en in eerste instantie werd het de horeca. Dat was het niet en ik stapte over naar de opleiding tot directiesecretaresse. In die functie heb ik drie jaar gewerkt, echter de zorg bleef aan me trekken. Ik ging overstag en begon met de verpleegkundige MBO opleiding. Ik heb er geen moment spijt van. Het leukste vak op school vind ik pathologie. Het is reuze interessant hoe een menselijk lichaam in elkaar zit en wat er allemaal mis kan gaan waardoor de mens te maken krijgt met ziektes. Ik vind de verpleegtechnische handelingen leuk maar alle administratie die erom heen zit eigenlijk nog veel leuker. Daarom wil ik ook verder studeren voor minimaal HBO verpleegkundige. In die functie ben je namelijk meer bezig met administratie. Op een goede manier zorgen voor anderen zit in mijn bloed. Mijn insteek is om de cliënten waar ik voor zorg, zo lang mogelijk mens te laten zijn op de manier waarop zij dat zelf willen. Het werk van verpleegkundige vind ik erg leuk en uitdagend.