Esther

Mijn naam is Esther Bergman en ik werk als Wetenschapscoördinator bij Bureau Wetenschappelijk Onderzoek (BWO) binnen Zuyderland. Als kind wilde ik graag arts worden, maar toen het eindelijk zover was dat ik een keuze moest maken, zag ik er toch vanaf. De jarenlange studie was een reden om verder te kijken. Wat ik wel wist was dat ik iets wilde doen wat te maken had met het menselijk lichaam. Ik ging voor de studie Bewegingswetenschappen, waar ik werd opgeleid tot onderzoeker naar bewegen in de sport en gezondheidszorg (revalidatie). Binnen mijn keuzevakken koos ik onder andere voor het ontwikkelen van mijn ‘docentvaardigheden’. Dat sprak me heel erg aan en aldus ging ik, na mijn afstuderen, bij twee academische ziekenhuizen aan de slag als Anatomiedocent. In die periode heb ik ook mijn promotieonderzoek afgerond. Na 10 jaar was ik toe aan wat anders.

Als Wetenschapscoördinator heb ik mij gespecialiseerd in de randvoorwaarden van patiëntgericht onderzoek. Het doel is altijd het verbeteren van de patiëntenzorg. De meeste onderzoekers zijn artsen, maar ook steeds meer verpleegkundigen doen onderzoek. De arts of verpleegkundige signaleert iets op de werkvloer wat hij/zij graag nader wil onderzoeken om tot verbeteringen te komen. Hij of zij maakt een onderzoeksprotocol, dat vervolgens aan ons voorgelegd kan worden. Wij kijken kritisch mee met de opzet en uitvoering van het onderzoek. We controleren of het onderzoek van wetenschappelijke kwaliteit en patiëntveilig is, en dat het financieel transparant en volgens wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Wij adviseren, faciliteren en scholen de onderzoeker, zodat deze weet hoe het onderzoek het beste uitgevoerd kan worden.

Mijn uitdaging ligt erin om mensen te helpen en ze iets te leren in behapbare stappen zodat het onderzoek slaagt. Mijn ervaring als docent komt hierbij goed van pas. Als de onderzoeker met vragen komt omdat het onderzoek stagneert, bekijken we samen het probleem en zoeken naar een oplossing. Als de onderzoeker dan weer verder kan en het onderzoek uiteindelijk succesvol wordt afgesloten, is dat voor mij de ultieme beloning.

Binnen Zuyderland heb ik volop kansen gekregen om mij te ontwikkelen om mijn werk nog beter uit te voeren. Dat vind ik heel erg positief. Daardoor zag ik steeds meer mogelijkheden en kon ik met ons hechte team een mooie nieuwe werkwijze neerzetten voor onze afdeling. Daar ben ik ontzettend trots op.

Er zijn veel mogelijkheden om te werken in de zorg, zonder dat je direct patiëntencontact hebt. Mijn functie is daar een mooi voorbeeld van. Ik zeg altijd ‘ik zorg voor de zorg’, en dat geeft ontzettend veel voldoening.