Rob

Mijn naam is Rob Schoumakers en ik ben verpleegkundig specialist cardiologie. Ik heb in de zorgsector mijn passie gevonden. In eerste instantie heb ik de PABO gedaan. Erg leuk, maar net niet dat wat ik zocht. ‘Jongen’ zei mijn vader ‘Jij bent een zorgzaam type. Ik denk dat jij goed tot je recht komt in een beroep in de zorg.’ Zorgen zit in onze familie. Mijn vader is orthopedisch technoloog, mijn broer en schoonzus zijn beiden huisarts in Rotterdam, mijn zus longverpleegkundige en mijn vrouw traumaverpleegkundige.

Ik volgde de raad van mijn vader en gaf me op voor de verpleegkundigen opleiding, waarbij ik stageliep bij de Cardiologie van Zuyderland. Ik koos specifiek voor de cardiologie omdat mijn vader op 34-jarige leeftijd een hartinfarct kreeg. Ik was toen acht jaar. Hij was voor zijn werk op Curaçao en heeft daar twee weken in het ziekenhuis gelegen. Dat deed veel met me en tegelijkertijd werd ik gefascineerd door het menselijk hart en wat er allemaal mee kan gebeuren.

De stage liep ten einde en ik was graag gebleven, maar er was destijds geen vacature. Kort daarna werd ik benaderd voor een functie bij de afdeling Interne Geneeskunde. Tijdens het halen van een broodje in het restaurant vroeg een cardioloog of ik interesse had in de functie van verpleegkundig specialist (VS) bij de Cardiologie. Daarvoor diende ik wel een tweejarige opleiding bij Hogeschool Zuyd te volgen. Die kans heb ik met beide handen gegrepen. 

Deze functie is zeer uitdagend. Ik ben veel op de verpleegafdeling te vinden waar ik visites loop. Twee keer per week onder supervisie van de cardioloog, de overige dagen zelfstandig. Ik werk ook op de polikliniek waar ik het post-infarct spreekuur doe, een mooi voorbeeld van waarde gedreven zorg*. Hier komen veelal jonge patiënten in de leeftijd vanaf 45 tot begin 70 jaar die een hartinfarct hebben gehad. Deze groep is vaak zoekende naar een houvast in hun leven na de grote impact van een hartinfarct. Ik optimaliseer de medicatie, vraag aanvullende onderzoeken aan, geef leefstijl informatie en neem voldoende tijd voor het beantwoorden van vragen. Samen kijken we dat we tot de juiste behandeling komen. Belangrijk is dat ik de patiënten vertrouwen kan geven in hun eigen kunnen. Ik wil voor de patiënt een stabiele factor zijn. Naast de post-infarct patiënten die ik op mijn spreekuur zie, draag ik ook zorg voor de cardiaal (zeer) hoog-risicopatiënten. Ook deze patiënten stel ik zo optimaal mogelijk in op cholesterolverlagende therapie en focus ik me op leefstijl. 

Ik vorm een gezin met mijn lieve vrouw Dominique en onze twee prachtige dochters Roos (6) en Fien (3). Mijn gezin is heilig voor mij. We praten dan ook niet vaak over het werk als we thuis zijn. Ik ben bij de Zuyderland fietsploeg en fiets zelf ook menige kilometers door Limburg. Een heerlijke manier om helemaal af te schakelen.

Mijn werk heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben: communicatief vaardig, geduldig, doortastend, iemand die goed kan luisteren naar de patiënten en een positieve mindset heeft. Mijn kernwaarde is dat de patiënt altijd op de eerste plaats komt. Zuyderland is een goede werkgever die niet alleen de patiënt maar ook de werknemer centraal stelt. Er zijn kansen genoeg, je moet ze alleen zien en grijpen. De manier waarop Zuyderland met COVID omgaat is bewonderenswaardig. Ik ben trots dat ik een Zuyderlander ben.

 

*Waarde gedreven zorg is de vertaling van het Engelse ‘Value-Based-Health care: betere resultaten van de behandeling, de beste zorg en gezondheid voor de patiënt met oog voor kosten.