Rosinta

Ik ben Rosinta Winkens-Tamba en word opgeleid als Helpende Zorg & Welzijn bij Zuyderland zorgcentrum Hoogstaete in Sittard. Tot mijn taken behoren onder andere hulp bieden aan de cliënt bij het naar bed gaan, de ochtendroutine en hulp bieden tijdens de maaltijden. Ik ga met de cliënt wandelen of we doen samen een spelletje. In 2016 heb ik een tijd als vrijwilliger gewerkt in Hoogstaete. Dat vond ik toen zo leuk dat, toen ik de kans kreeg in 2019, ik mij heb aangemeld voor de BBL* opleiding.

Zorgen is mijn passie. Dat was al zo toen ik nog in Azië woonde en als au-pair voor kinderen zorgde. Nu werk ik met ouderen die mij nodig hebben en waar ik graag voor wil zorgen. Alle mensen waar ik voor zorg zijn verschillend en ook dat vind ik super leuk. Ik luister goed naar de cliënten zodat ik weet hoe zij het liefste de zorg willen ontvangen of hoe ze benaderd willen worden. Inmiddels heb ik zoveel geleerd over verzorging en het gebruik van hulpmiddelen, zoals de tillift, dat ik zelfstandig cliënten kan verzorgen.

Ik heb gekozen voor een beroep in de zorg omdat ik hou van mensen én van mensen verzorgen. Ik ben geduldig en flexibel zodat ik me aan kan passen aan de omstandigheden. Ook probeer ik me steeds te verplaatsen in de cliënt. Daarnaast vind ik een gezonde portie humor ontzettend belangrijk.

Een collega vroeg me tijdens de eerste coronagolf of ik door wilde gaan met de opleiding, vanwege besmettingsgevaar voor mijn echtgenoot die chronisch ziek is. Een besmetting kun je overal oplopen en was voor mij geen reden om mijn baan op te zeggen. Helaas werd ik zelf ook ziek en had grote angst dat ik mijn echtgenoot en zoontje zou besmetten. Ik moest me ziekmelden en voelde me schuldig. Voor mijn gevoel liet ik de cliënten en mijn collega’s in de steek. Op dat moment heb je echter geen keuze. Gelukkig is alles goed afgelopen. Door corona heb ik geleerd om nog positiever te denken. Je leert om met stress om te gaan en hoe je bij een eventuele herhaling of andere crisissituatie beter kunt reageren op situaties.

Werken in de zorg is zeer dankbaar werk omdat je iets goeds kunt doen voor een ander. Dat geeft mij een goed gevoel, maakt me blij en ik krijg er ook nog voor betaald.

*BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg waarbij je het grootste deel van de opleiding op school te vinden bent. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL studie betekent een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.