Cliff

Ik ben Cliff Smeets en werk binnen Zuyderland als gespecialiseerd Laborant Medisch Beeldvormende Technieken (MBT). Binnen de MBT kennen we twee afdelingen, de Radiologie en de Nucleaire Geneeskunde. Bij de Radiologie wordt door middel van straling, uit een röntgenbuis, een foto of scan gemaakt van het lichaam of een onderdeel daarvan. Denk hierbij aan een long- of skeletfoto. Het grote verschil tussen radiologische en nucleaire onderzoeken is dat bij radiologie het apparaat straalt en bij de nucleaire geneeskunde de patiënt straalt. De patiënt krijgt een radioactieve stof ingespoten waardoor gedeelten van het lichaam via een scanner zichtbaar worden.

Na de middelbare school twijfelde ik over mijn vervolgopleiding. Tijdens de open dag in het MUMC+ kwam ik in aanraking met de medische beeldvorming. Dit vond ik zeer interessant. Werken in de zorg sprak me aan, maar ik ben niet iemand die je als verpleegkundige bij een patiënt aan bed moet zetten.

Ik heb me meteen ingeschreven voor de vierjarige opleiding MBRT te Eindhoven, een combinatie tussen patiëntenzorg, anatomie/fysiologie, techniek en scheikunde/natuurkunde. In 2017 heb ik stagegelopen bij Zuyderland en op de dag dat ik afstudeerde kreeg ik het aanbod om bij Zuyderland te beginnen. Mijn stage was erg goed bevallen, dus heb ik die kans meteen aangegrepen. Ik werk in een gezellig team van zo’n 30 medewerkers. In totaal telt de MBT 270 medewerkers.

We hebben ons eigen zogenaamde ‘hotlab’. Daar bereiden we de verschillende radioactieve vloeistoffen die vóór het onderzoek bij de patiënt worden ingespoten voor het onderzoek. Hierbij komt het scheikundige en natuurkundige aspect van mijn functie naar voren. Voor het werken in dit hotlab is het belangrijk dat je weet hoe de vloeistoffen met elkaar én in het lichaam reageren. Daar heb je ook kennis van anatomie en fysiologie voor nodig. De samenstelling van de spuiten is afhankelijk van het onderzoek. We hebben een grote diversiteit aan radioactieve stoffen en daarbij behorende onderzoeken. Zo kijken de nucleair geneeskundigen bij klachten zoals pijn op de borst naar de doorbloeding van de hartspier, bij gewrichtsklachten naar slijtage of ontstekingen. De radioactieve stoffen kunnen ook gebruikt worden om kanker en eventuele uitzaaiingen op te sporen. Onderzoeken die plaatsvinden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden gedaan met PET/CT*-scanners en gammacamera’s**.

Je ziet veel patiënten en soms zijn er ervaringen die ik niet snel zal vergeten, zoals een jonge moeder met borstkanker die voor een onderzoek kwam. Naaste familieleden waren al overleden aan de gevolgen van borstkanker. Haar dochtertje van zes had een speciaal boekje gekocht voor haar moeder. ‘Kijk mamma’ zei het meisje ‘nu kunnen we samen herinneringen maken en opschrijven, nu je er nog bent’. Daar werd ik stil van. Ook zal ik de patiënt nooit vergeten waarbij de tumormarkers bleven oplopen maar waarbij de scan niks aantoonde. Na meerdere scans werd er plotseling toch een uitzaaiing zichtbaar. Een ongewone situatie, zeker als je deze patiënt meerdere malen hebt gescand. De scanners zijn gevoelig en in de toekomst zullen deze nog verder ontwikkeld worden zodat we hopelijk nog eerder een diagnose kunnen stellen. Verder hoor ik regelmatig emotionele verhalen van patiënten die net een vervelende uitslag hebben gekregen. Ik probeer altijd voor ik naar huis ga mijn ervaringen van die dag met mijn collega’s te delen, dat doet goed. Dan ga ik naar huis, trek mijn trainingspak aan, en plof neer op de bank. Dat is mijn manier van afschakelen.

Als ik voor mijn gevoel een patiënt op een kalme en professionele manier door het onderzoek heb kunnen begeleiden ben ik tevreden. Zeker wanneer ik na het onderzoek van de patiënt een positieve terugkoppeling krijg. Veel patiënten komen meerdere malen per jaar bij ons voor onderzoek. Wanneer ze me nog herkennen en dan een compliment maken over de vorige keer, geeft dit een boost om zo door te blijven te gaan. Ik ben hier echt op mijn plek. Heb je interesse en wil je meer weten over mijn ervaringen, dan sta ik je graag te woord. Je kunt mij bereiken via het algemene telefoonnummer van de Nucleaire Geneeskunde 088-4596488.

* Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan in één apparaat. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan brengt de stofwisseling van weefsels in beeld.

** Een gammacamera vangt de straling die uit het lichaam van de patiënt komt en zet deze om in een beeld.