Belgische medewerkers


Woon je in België en kom je bij Zuyderland werken, dan gelden er een aantal bijzondere regels. Deze hebben betrekking op jouw belastingen, ziektekostenverzekering en werkloosheid. Meer informatie vind je ook in onze folder!

Burgerservicenummer (BSN)
Je dient in het bezit te zijn van een Burgerservicenummer. Wanneer je niet in het bezit bent van een BSN, dan kun je een digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van het BSN via de website van de gemeente Heerlen.

Indien de link niet werkt; ga naar de website van de gemeente Heerlen en type de zoekterm 'BSN' in. Klik op zoekresultaat Burgerservicenummer. Klik vervolgens op de link: Maak hier een afspraak voor het aanvragen van een Burgerservicenummer. Kies een datum/tijdstip en vul je contactgegevens in.

Let op: je dient een geldig ID-bewijs/paspoort mee te nemen naar de afspraak.

Belastingen
Als je in België woont en inkomen uit Nederland ontvangt, krijg je te maken met 2 landen die belasting over dat inkomen kunnen heffen. België kan belasting heffen omdat je in België woont en Nederland kan belasting heffen omdat je inkomen uit Nederland geniet. Om te voorkomen dat beide landen over hetzelfde inkomensbestanddeel belasting heffen, hebben België en Nederland onderling afspraken gemaakt.

Meer informatie is te vinden op: De Belastingdienst - Fiscale regelingen.

Ziektekostenverzekering
Je woont in België en gaat werken in Nederland.
Waar je verzekerd bent, hangt af van waar je werkt en de aard van jouw beroepsactiviteit.

Werk je uitsluitend in Nederland? 
Dan ben je in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Je moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars. Meld je binnen de vier maanden aan bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze.

Werk je ook in België?
Dan ben je mogelijk in België verzekerd. Dit hangt af van de aard van jouw beroepsactiviteit in België en Nederland.
Soms speelt een rol hoeveel je in België werkt.

Werk je bijvoorbeeld in beide landen als werknemer en voor ten minste 25% van jouw arbeidstijd in België?
Dan moet je je in België verzekeren. Je meldt je aan bij een van de ziekenfondsen of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV).

Als inwoner van België moet je je ook aansluiten bij een Belgisch ziekenfonds. Zo heb je ook in België recht op terugbetaling van geneeskundige verzorging. Meer informatie is te vinden op: Grensinfopunt - Zorgverzekering.

Werkloosheid/werkloosheidsuitkering
Woon je in België, maar werk je in Nederland en ben je in Nederland verzekerd?
Dan is er meer informatie te vinden op: UWV - Werkloos als grensarbeider.