Diëtetiek is meer dan alleen voedingsadvies geven. Femke Maassen is diëtist en is specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Samen met haar collega’s is zij verantwoordelijk voor het vaststellen van de voedingstoestand van de patiënt evenals het opstellen van een passende behandeling daarbij.
Femke werkt op de afdeling diëtetiek zowel klinisch als poliklinisch. Poliklinisch begeleidt ze sinds kort de diabetespatiënten. Dit varieert van patiënten met diabetes type 1, diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes. “Ik bespreek tijdens mijn consulten algemene voedingsadviezen met betrekking tot diabetes, licht toe welke producten koolhydraten bevatten of bereken voor de patiënt een koolhydraat-insulineratio.” Vertelt Femke. Femke: “In de kliniek werk ik op verschillende afdelingen. Ik zie mijzelf eigenlijk als ‘de vliegende kiep’ binnen de afdeling diëtetiek. Ik spring bij waar het op dat moment het hardst nodig is. Dit kan variëren van MDL, chirurgie tot longgeneeskunde. Mijn voornaamste taak op deze afdelingen is om patiënten zo optimaal mogelijk te voeden.”
Belang van voeding
Voeding is de afgelopen jaren een steeds belangrijker onderdeel geworden. Een optimale voedingstoestand draagt bij aan een maximale ondersteuning tijdens ziekte en zorgt voor een sneller herstel. Binnen Zuyderland Medisch Centrum draagt het team diëtetiek bij aan het optimaliseren van de voedingstoestand bij klinische- en poliklinische patiënten. Het kan gaan over bijvoorbeeld het starten van drinkvoeding, het starten van sondevoeding of een ander voedingsgerelateerd advies. Femke: "De tevredenheid van patiënten of medecollega’s doet mij heel erg goed. Ook de dankbaarheid van patiënten geeft mij zeer veel voldoening! Ik ben blij dat ik onderdeel ben van dit team en dat ik patiënten kan begeleiden in iets wat mij interesseert, en voeding vind ik heel interessant.”
Wil jij ook het verschil maken in de zorg? Bekijk onze vacatures hier