Verbetertraject Longgeneeskunde: Innovatie in de zorg door onze verpleegkundigen

Bij Zuyderland Medisch Centrum streven we dagelijks naar de beste zorg voor onze patiënten. Onze verpleegkundigen Noor Wauben en Kayne Barendsen zijn hier prachtige voorbeelden van. Naast hun dagelijkse werk als verpleegkundigen op de afdeling Longgeneeskunde, spelen zij een cruciale rol in het leiden van verbetertrajecten om de zorg verder te optimaliseren.

Innovatieve Zorgprocessen
In 2023 initieerde Noor twee belangrijke verbeterprojecten: het ‘Zorgproces voor patiënten na een tracheotomie’ en ‘Methodisch communiceren door middel van de SBARR-methodiek’. Met de ondersteuning van Kayne, vanwege hun gedeelde passie voor zorginnovatie, hebben zij deze projecten met succes opgezet.

Zorgproces voor Patiënten na een Tracheotomie
"De beste zorg; Zo thuis mogelijk”. Het ontslagproces op de afdeling Longgeneeskunde voor patiënten na een tracheotomie is daar een goed voorbeeld van. Op de afdeling Longgeneeskunde leren verpleegkundigen de patiënten hoe ze na een tracheotomie hun stoma en tracheacanule thuis moeten verzorgen. Ook regelen de verpleegkundigen alle zorg die komt kijken bij het ontslag uit het ziekenhuis met een tracheacanule.

Om de continuïteit en kwaliteit te kunnen garanderen werd het verbeterproject ‘zorgproces voor patiënten na een tracheotomie’ opgezet.

Gedurende dit project werden drie belangrijke interventies doorgevoerd:

  1. Standard Operating Procedure (SOP): Een gestandaardiseerd protocol waarin gezamenlijke besluitvorming centraal staat.
  2. Voorlichtingsmomenten: Een klinische les voor het team Longgeneeskunde om deskundigheid en de kwaliteit van zorg te bevorderen.
  3. Atos Medical: Betere integratie van Atos Medical in het ontslagproces door actiever betrekken van contactpersonen voor materiaalvoorziening en hulp bij de tracheacanule.

Dankzij deze verbeteringen is de zorgcoördinatie nu beter georganiseerd, wat resulteert in kortere opnameduur, minder heropnames en efficiënter materiaalgebruik.

Methodisch Communiceren met SBARR
Het tweede project richtte zich op de implementatie van de SBARR-methodiek, een gestructureerde manier van communiceren die fouten reduceert en de zorgkwaliteit verbetert. Gedurende dit project werden meerdere interventies ingevoerd, zoals:

  1. Indeling werkbriefjes volgens SBARR.
  2. Verplichte SBARR-overdrachten bij dienstwissel of kritieke situaties.
  3. Klinische lessen voor verpleegkundigen om hun klinisch redeneren te verbeteren.
  4. Invoering van bed-side dialogen met benoeming van bed-side coaches.
  5. Pilotproject met een externe afdeling om communicatie te verbeteren.

De SBARR-methodiek heeft het team geholpen om communicatie efficiënter en foutloos te laten verlopen, wat bijdraagt aan de continuïteit en kwaliteit van zorg.

Verpleegkundig Leiderschap Centraal 
Verpleegkundigen zoals Noor en Kayne krijgen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en bij te dragen aan betekenisvolle verbeterprojecten. Dit biedt een inspirerende en dynamische werkomgeving waar persoonlijke groei en professionele ontwikkeling hand in hand gaan. Ben jij een gedreven verpleegkundige die wil bijdragen aan de toekomst van de zorg? Kom dan werken bij Zuyderland en word deel van ons innovatieve team!

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt of stuur een open sollicitatie