29 januari 2025

Bij Zuyderland zet de afdeling Oncologie zich dagelijks in om de levenskwaliteit van mensen met kanker te verbeteren. Deze zorg wordt gekenmerkt door een multidisciplinaire aanpak, innovatieve behandelingen en patiëntgerichte zorg. Wij spraken James van Bastelaar, voorzitter van het Oncologisch Centrum, die deelt hoe hij zich elke dag hiervoor inzet.

Een veelzijdige rol in oncologische chirurgie 
“Ik ben James van Bastelaar, oncologisch chirurg bij Zuyderland. Mijn werk omvat de behandeling van verschillende soorten kanker, zoals schildklier-, borst-, melanoom-, endeldarm en dikke darmkanker. Deze diversiteit maakt mijn werk niet alleen uitdagend, maar ook zeer waardevol. Door middel van chirurgische ingrepen kunnen we tumoren verwijderen en bijdragen aan een beter uitkomst en daarmee toekomstperspectief voor de patiënt.” 
Van Bastelaar benadrukt hoe belangrijk samenwerking is in de oncologische zorg. “Wij werken multidisciplinair. In een multidisciplinair overleg (MDO) bespreken we met verschillende specialisten – zoals internisten, radiotherapeuten, radiologen, pathologen, plastisch chirurgen en verpleegkundig specialisten – wat de beste behandelstrategie is. Deze aanpak zorgt ervoor dat we iedere patiënt op maat kunnen begeleiden.”

Innovaties in de oncologie 
Dankzij voortdurende medische ontwikkelingen is de oncologische zorg sterk verbeterd. “Bij melanoomkanker zien we bijvoorbeeld dat immunotherapie vaak een effectieve optie is, waardoor chirurgie minder vaak nodig is. Daarnaast behandelen we borsttumoren steeds vaker eerst met op tumoreigenschappen gebaseerde chemotherapie, zodat een borstsparende operatie mogelijk wordt. Deze innovaties hebben een grote impact op de prognose van onze patiënten.”

Meer dan alleen een operatie 
Het werk van een oncologisch chirurg gaat verder dan het allen het uitvoeren van operaties. “Het draait niet alleen om het behandelen van de ziekte, maar ook om er echt te zijn voor de patiënt,” legt Van Bastelaar uit. “Patiënten komen vaak binnen met zorgen en vragen. Ik zie het als mijn taak om hen, waar het kan, gerust te stellen, helderheid te geven over hun situatie en hen door het behandeltraject te begeleiden. Dat moment waarop je iemand hoop en een glimlacht terug kunt geven, is onbetaalbaar.”
Ook buiten de operatiekamer speelt de chirurg dus een belangrijke rol. “Je gaat een behandelrelatie met een patiënt aan, je behandelt als specialist niet alleen de kanker maar ook de patiënt, het is dan belangrijk om persoonlijk betrokken te zijn en de patiënt te begeleiden in het traject.”
 “Wanneer een moeder met jonge kinderen bijvoorbeeld de diagnose borstkanker krijgt, besteed ik aandacht aan hoe ze dit nieuws met haar gezin kan delen. Kinderen merken veel meer dan je denkt en het is belangrijk dat ze betrokken worden. Het geeft mij veel voldoening als ik kan bijdragen aan een stukje rust in zulke moeilijke situaties.”

Een hecht en toegewijd team 
De oncologische afdeling van Zuyderland is volledig rondom de patiënt georganiseerd. “Waar patiënten vroeger van specialist naar specialist moesten, bieden we nu een gestroomlijnd traject waarbij de patiënt centraal staat,” vertelt Van Bastelaar. “Binnen twee dagen hebben patiënten duidelijkheid over hun diagnose en stellen we samen een behandelplan op. Dat neemt veel onzekerheid weg.” De samenwerking binnen het team is hecht. “Bij moeilijke momenten, bijvoorbeeld wanneer een patiënt niet meer behandeld kan worden, kunnen we dit samen bespreken. Het helpt om de emotionele zwaarte van ons werk niet mee naar huis te nemen.”

Trots op persoonlijke zorg 
“Ik ben trots op wat ik samen met mijn collega’s elke dag bereik. We leveren niet alleen oncologische zorg van hoge kwaliteit, maar ook zorg met oog voor de patiënt als mens. De behandelrelatie die we opbouwen, draagt bij aan het herstel en het vertrouwen van de patiënt. Dat maakt het verschil.” “Het klinkt misschien cliché, maar het geeft enorm veel voldoening om écht van betekenis te kunnen zijn en het verschil te maken. Vooral als je weet dat je niet alleen helpt bij de behandeling van kanker, maar ook een belangrijke rol speelt in de persoonlijke begeleiding van de patiënt. Dat gevoel van impact hebben en ergens toe doen maakt dit vak voor mij ontzettend waardevol.”

Vooruitkijken met vertrouwen 
Van Bastelaar wil patiënten die met kanker worden geconfronteerd vooral een boodschap van hoop meegeven. “Het behandeltraject is vaak intensief, maar er is een toekomst na kanker. Het is belangrijk om te leren omgaan met de onzekerheid die bij deze ziekte komt kijken. Als artsen proberen wij die onzekerheid zoveel mogelijk weg te nemen en te laten zien dat er een nieuw hoofdstuk kan aanbreken.”

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt of stuur een open sollicitatie