15 april 2025
De kinderafdeling van Zuyderland is een plek waar zorg en spel hand in hand gaan. Waar medische kennis samengaat met creativiteit en waar een simpele glimlach van een kind de dag kan maken. Kinderverpleegkundigen Tori en Christina vertellen over hun werk, hun motivatie en de betekenis die zij vinden in het zorgen voor de jongste patiënten. Een mooie en uiteenlopende patiëntengroep waarvan je elke dag nog van mag leren.
Tori is sinds dit jaar kinderverpleegkundige. Daarnaast houdt ze zich samen met Christina ook bezig met de sociale media van de afdeling. Christina werkt al dertien jaar op de kinderafdeling en is sinds 2015 officieel kinderverpleegkundige. Naast haar werk op de vloer is ze praktijkcoördinator, met als extra aandachtsgebieden kindermishandeling, het EVD-systeem (voor rapportages) en dus ook social media.
Een droom die uitkomt
Christina wist al van jongs af aan dat ze met kinderen wilde werken. “Tijdens mijn opleiding werd me aangeraden om meer de pedagogische kant op te gaan, maar mijn hart lag echt in de zorg,” vertelt ze. “Ik heb eerst op de volwassen dagverpleging gewerkt, maar toen ik eenmaal op de kinderafdeling stond, wist ik: dit is het.” Ook voor Tori begon het tijdens haar stage op de kinderafdeling: “Toen vond ik het zo leuk dat ik heel graag terug wilde komen. Wat mij aanspreekt? Het feit dat elk kind anders is en geen dag hetzelfde. Je moet continu schakelen en op een andere manier benaderen. Die afwisseling vind ik geweldig.”
De kracht van een glimlach
Werken met kinderen vraagt om een andere benadering dan werken met volwassenen. “Kinderen zijn zo eerlijk,” lacht Christina. “Laatst zei een jongetje bij een zetpil: ‘Wil je je even omdraaien? Jij mag mijn billen niet zien.’ Die puurheid is zó mooi.”
Voor beide verpleegkundigen zit de betekenis van hun werk in de kleine, maar o zo waardevolle momenten. “Als een kind zegt: ‘Gelukkig, jij bent er weer’, dan weet je precies waarvoor je het allemaal doet,” zegt Tori. Christina vult aan: “Of als je een tekening krijgt, of ze onthouden je naam. Dat raakt me elke keer weer.”
Zorg met humor en vertrouwen
Tori gebruikt graag humor in haar werk. “Hoe gekker je doet, hoe leuker kinderen het vinden. En als je dan die lach ziet, is dat super waardevol en dankbaar.” Maar ook de ouders spelen een grote rol. “Het is mooi om te zien dat ook zij zich op hun gemak voelen. Zeker in een lastige periode.”
Duidelijke communicatie is essentieel. “Bij volwassenen zeg je: ik ga even je bloeddruk meten. Maar bij een kind werkt dat niet,” legt Christina uit. “Dan zeggen we: ik kijk even of je spierballen hebt. Je moet soms echt creatief zijn in je uitleg.”
Emoties horen erbij
Het werk kent ook moeilijke momenten. De emoties van kinderen, ouders én zorgverleners zelf kunnen soms hoog oplopen. “We hebben een fijn team waarin we goed kunnen praten en elkaar ondersteunen,” vertelt Christina. “We zijn geen robots. Als een kind overlijdt of niet meer beter wordt, komt dat binnen.” Toch proberen ze ook in moeilijke situaties de rust te bewaren. “Goede communicatie is dan essentieel. We leggen duidelijk uit wat we doen en waarom, en streven altijd naar een zo pijnvrij en traumavrij mogelijke behandeling voor het kind.”
Flexibiliteit als sleutel
Op de kinderafdeling bestaat geen vast ritme. “We werken hier niet met strakke rondes,” legt Christina uit. “We passen ons aan aan het kind. Wil een kindje om acht uur ’s avonds douchen? Dan doen we dat.” Die flexibiliteit vraagt veel van de verpleegkundigen, maar is ook wat het werk zo mooi maakt. “Je hebt een groot inlevingsvermogen nodig en moet openstaan voor veranderingen,” zegt Tori. “En natuurlijk een hart voor de zorg.”
Werken met kinderen vraagt om creativiteit en flexibiliteit. “Je moet ze op een andere manier benaderen dan volwassenen,” vertelt Tori. “Bij kinderen kan het heel snel goed gaan, maar ook heel snel slecht. Dat maakt het werk dynamisch én uitdagend.” Christina vult aan: “Soms zit je midden in een drukke dienst, en op andere momenten kun je een op een rustig moment een potje te voetballen of te knutselen. Die ontspannen momenten zijn waardevol, ook voor het herstel van het kind.”
Kleine helden, grote impact
De impact van hun werk is soms moeilijk in woorden te vatten. Christina herinnert zich een bijzonder moment tijdens haar zwangerschap: “Een kindje zei toen: ‘Ik word nu fijn verzorgd door twee mensen.’” Zulke woorden blijven je bij.
Wat ze anderen willen meegeven die twijfelen over dit vak? “Gewoon doen,” zegt Tori stellig. “Het is zo’n mooi beroep. En als je twijfelt, stel vragen, volg ons op social media en stop met twijfelen”
Een wens voor de toekomst
Tenslotte hebben ze nog een boodschap voor hun jonge patiënten: “Pubers en kinderen zijn de toekomst. Het is onze taak om hen te ondersteunen, zonder hun vrijheid om te groeien in de weg te staan.”