Als vrijwilliger breng je rust en duidelijkheid bij patiënten

Door Zuyderland 01-06-2023

In 2016 ben ik wegens gezondheidsredenen afgekeurd. Vanaf dat moment ga je denken wat je met de rest van de tijd kunt doen. In het begin voelde thuiszitten als vakantie, maar na een paar maanden gaat dat behoorlijk vervelen. Mijn vrouw Denise werkt al jaren bij Zuyderland en gaf vaker aan dat Zuyderland altijd op zoek is naar vrijwilligers. In de zomer van 2020 heb ik gesolliciteerd naar de functie als vrijwilliger. Na een sollicitatiegesprek en een intakegesprek met de projectleider, ben ik gestart bij de afdeling Nierdialyse. De eerste maanden heb ik op zaterdag gewerkt, totdat er een plek vrij kwam op de maandagochtend.

Op dinsdagochtend werk ik sinds maart 2023 ook in de centrale hal. Dit werk is totaal anders dan bij de Nierdialyse. Bij de Nierdialyse ondersteun ik de voedingsassistente met het uitdelen van drinken en broodmaaltijden aan de patiënten. Doordat je een vast dagdeel werkt, kom je iedere keer dezelfde patiënten tegen en dat creëert een band. Je kunt echt iets voor ze betekenen. Het gebeurt wel eens dat je een week later een leeg bed tegenkomt. Dat is dan even slikken. In de centrale hal help ik onze bezoekers met het aanmelden bij binnenkomst of loop met ze mee naar de juiste poli. Ik maak graag een praatje en probeer ze op hun gemak te stellen. Hier is het iedere dag anders, maar daardoor ook uitdagend.

Als vrijwilliger kan ik zeggen dat het voor het verplegend personeel, maar zeker voor de patiënten veel duidelijkheid en rust biedt. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. Het werk blijft bijzonder, omdat je echt iets kunt betekenen voor de mensen. Niet alleen door het bieden van hulp en ondersteuning, maar ook een luisterend oor of een extra scheutje koffie in hun mok.

Dennis van Est

Vrijwilliger Zuyderland Heerlen