Het zijn de kleine geluksmomenten die tellen!

Door Zuyderland 27-06-2023

Naast het werken binnen mijn eigen bedrijf, werk ik op donderdagmiddag als vrijwilliger bij Porthos. Dit is een kleinschalige woongroep voor dementerende cliënten binnen Zorgcentrum Glana in Geleen. Hier ben ik sinds januari 2020 werkzaam.

Mijn moeder heeft enkele jaren op Porthos mogen wonen. Ik wandelde veel met haar en vroeg dan ook of een andere cliënt mee mocht voor een blokje om. Dit was geen probleem indien de familie toestemming had gegeven. Bij slecht weer was het een spelletje en anders gezellig knutselen op haar kamer. De deur stond altijd open en geregeld liep een bewoner nieuwsgierig binnen om mee te doen. Na een jaar ben ik gevraagd om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Mijn verzoek was wel of mam er altijd bij kon zijn en dat was geen probleem. Toen het niet meer zo goed ging met mam zat ze er vaak gewoon bij.

Na de coronaperiode is er op donderdagmiddag nog een vrijwilliger bijgekomen. We hebben een goede klik en ondernemen veel met de bewoners. Hieraan mogen we eigen invulling geven en houden niet echt vast aan een schema. Met het verplegend personeel wordt altijd overlegd welke bewoners we het beste mee kunnen nemen om iets te ondernemen. Er is nauw contact met de medewerkers van Zuyderland en we kunnen altijd op ze terugvallen. Deze samenwerking ervaar ik als zeer waardevol.

Als het weer het toelaat gaan we met de bewoners naar buiten om na de wandeling ergens een kopje koffie te drinken. Een andere keer gaan we naar Glana om naar muziek te luisteren en gezellig met z’n allen mee te zingen. Via een groot digitaal scherm met internet verbinding zoek ik via YouTube liedjes of korte filmpjes. Er wordt wat gekletst of we doen een spelletje. Regelmatig speelt de band ‘Money for Nothing’, waar ook een bewoner van Porthos deel van uitmaakt. Heerlijk om de bewoners dan zo te zien genieten!

Enkele maanden geleden is mijn moeder overleden. Na 14 dagen ben ik weer aan de slag gegaan. Dit was de eerste keer wel wat vreemd. Maar het fijne is, ik ken de bewoners en het personeel.

Het is heel bijzonder om iets te mogen betekenen voor deze mensen. De gezelligheid, de lach op hun gezicht, het zijn de kleine geluksmomenten die tellen!

Miriam Limpens

Vrijwilliger Zorgcentra, locatie Porthos - Glana Geleen